Kong Christian IX’s Børnehjem
I Finsensgade (nu Peter Sabroes Gade) bag Lokalcenter Trøjborg blev der på Peter Sabroes initiativ i et samarbejde mellem private og kommunen skabt et børnehjem, der til ære for den afdøde konge fik navnet Kong Christian IX’s Børnehjem. Det fik plads til 66 børn og blev taget i brug i 1909. Børnehjemmet blev gennem årene udbygget og moderniseret flere gange. I 1965 blev det flyttet til nyopførte lokaler i Reykjaviksgade.
Seminarium
Bygningen husede fra 1966 Peter Sabroe Seminariet. Det blev gennem årene ligeledes udvidet og moderniseret. I 2015 flyttede uddannelsen til helt nye bygninger i Ceres Byen ved Silkeborgvej. I dag hedder det VIA University College Pædagoguddannelsen Peter Sabroe.
Lejlighedskompleks
LejlighedskompleksBygninger og grund blev solgt til en privat køber, der vil opføre 182 lejligheder. De gamle bygninger bliver revet ned, men den bevaringsværdige hovedbygning fra 1909 bliver stående.
Peter Sabroe:
-
”Ærbødighed for barnet er ærbødighed for det evige. Kun det folk, som løfter barnet opad
og fremad, fortjener navn af et kultur- og kristent folk”
Ordene blev sagt ved et møde på Tåsinge, dagen før Sabroe døde ved Bramming. Med denne holdning til børn kan man ikke undre sig over, at Sabroe havde taget initiativ til at oprette et børnehjem i Aarhus. Ordene er stadig meget aktuelle. Børnedebatten om, hvem der ejer børnene - samfundet eller forældrene - ville Sabroe finde tåbelig:
-
Børnene ejer sig selv og skal vurderes som selvstændige individer med ret til kærlighed, tryghed og anerkendelse.
Visionæren
Sønnen Svend Sabroe fortæller, at det ofte skete, at faderen kom hjem om aftenen med et barn eller en søskendeflok, der havde behov for hjælp. Sabroe var på mange områder uhyre visionær. Hans ideer var langt forud for sin tid. Han mente, at børnehjemmene skulle placeres i eller ved byerne og ikke langt ude på landet. Der skete flere rømninger fra børnehjem på landet end f.eks. fra. asylet i København.
Tilhænger af institutioner
Sabroe var en stærk tilhænger af børneinstitutioner. På sine utallige rejser rundt i Danmark havde han indset, at børnehjem ofte var det eneste alternativ til en ynkelig opvækst hos magtesløse eller brutale forældre eller plejeforældre. Børnehjemmet i Aarhus var et af de første, der blev bygget i en by eller i udkanten af en by.
Turen fortsætter ned mod Østbanetorvet. På højre hånd ligger en afdeling af Aarhus Universitetshospital. Det er det tidligere Aarhus Kommunehospital med de første bygninger fra 1893. Peter Sabroe var medlem af Sygehusudvalget, da han sad i Aarhus Byråd.